Wanneer er gewerkt wordt op een plek waar valgevaar aanwezig is, moeten er maatregelen genomen worden. De juiste uitrusting is hierin heel belangrijk. Persoonlijke valbeveiliging is een laatste redmiddel in alle opzichten.
Is valbeveiliging verplicht?
Volgens de wet moeten er maatregelen genomen worden bij werken op hoogte. Wanneer je meer dan 2,5 meter boven de grond en/of minder dan 4 meter van de rand van een dak werkt, spreek je van werken op hoogte. Indien collectieve valbescherming zoals het plaatsen van balustrades, leuningen of vaste trappen niet tot de mogelijkheden behoren, is persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk.
Zo ga je veilig het dak op
Ga je op hoogte werken zorg dan voor de juiste materialen. Persoonlijke valbeveiliging bestaat in ieder geval uit de volgende drie onderdelen: een bevestigingspunt, een veiligheidsharnas en een vanglijn die het harnas met het ankerpunt verbindt.
HET VEILIGHEIDSHARNAS
Wanneer je valt voel je een enorme klap op het lijf. Ook wanneer deze wordt veroorzaak door een kabel. Een valharnas zorgt voor het goed opvangen van deze klap.
Wij voeren 2 soorten valharnassen in het assortiment: de Static One en de Static Two. Beide harnassen hebben een draagvermogen van 140 kg en voldoen aan EN 361:2002.
De Static One is voorzien van één bevestigingspunt op de rug alsmede verstelbare beenbanden. Het harnas is geschikt voor valstopsystemen maar bij uitstek voor positioneringssystemen of voor werkzaamheden in een gondel of hangbruginstallatie.
De Static Two heeft twee bevestigingspunten (D-ringen). Één op de rug en één op de borst. Het bevestigingdeel op de borst bestaat uit twee lussen. Het harnas beschikt ook over verstelbare beenbanden. Dit harnas is geschikt voor alle positioneringssystemen en verticale leeflijnsystemen.
DE VANGLIJN
Een valharnas is nutteloos als er geen goede lijn naar het dak of aan een ander object vast zit. De vanglijn/werklijn is in essentie een stuk touw dat de gebruiker bewegingsvrijheid geeft.
Wanneer je op een vaste plek werkt voldoet één werklijn. Maar als de werknemer gedwongen wordt zich te verplaatsen wanneer hij bijvoorbeeld op een dak loopt, kan er beter gekozen worden voor 2 werklijnen. De werknemer maakt dan de eerste lijn los, zet die op de nieuwe werkplek vast en ontkoppelt daarna pas de tweede lijn. Zo is er altijd een werklijn bevestigd. Een goed voorbeeld van valbeveiliging op een plat dak.
In ons assortiment bieden wij 3 soorten vanglijnen aan: een kernmantellijn welke geschikt is voor het gebruik met een valstopapparaat, een vanglijn met valdemper en een vanglijn zonder valdemper.
VALDEMPER OF VALSTOPAPPARAAT
De valdemper zit tussen de werklijn en het veiligheidsharnas en absorbeert de energie van een val om letsel te voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat de valdemper van een ander materiaal gemaakt is dan de werklijn en aan strengere eisen moet voldoen. Het moet namelijk sterk genoeg zijn om de val op te vangen en de kracht te absorberen.
Een alternatief voor een valdemper met werklijn is een los valstopapparaat. Dit apparaat bevestig je aan het dak of een ander hoog object. De lijn uit het apparaat maak je rechtstreeks vast aan je veiligheidsharnas. Dit is met name een goede oplossing op plekken waar regelmatig op hoogte gewerkt wordt.
Keuren van valbeveiliging
Naast het veilig betreden van het dak met de juiste materialen is het wettelijk verplicht om jaarlijks je valbeveiliging te laten keuren. Wij zijn de specialist voor het keuren van je valbeveiliging. Bij de volgende situaties dient je valbeveiliging gekeurd te worden:
- Minimaal iedere 12 maanden
- Na elke val
- Bewijsstukken van jaarlijkse keuringen dienen ten alle tijden aanwezig te zijn op de werkplek
Wij helpen je graag op weg
Tot zover de informatie en tips om veilig te werken op hoogte. Nog meer weten over valbeveiliging? Bekijk onze producten of stel je vraag aan één van onze verkoopspecialisten in één van onze vestigingen. Heb je interesse in het keuren van je valbeveiliging? Neem dan contact op met onze serviceafdeling.